Adım Adım Trakya Bağ Rotası

2013 yılında yolculuğuna başlayan Trakya Bağ Rotası her gün daha da büyüyerek ve kendini geliştirerek şarap üreticilerine, şarap tutkunlarına ve yöre halkına güç vermeye devam ediyor. Trakya'nın farklı bölgelerinde yer alan 13 butik şarap üreticisinin dâhil olduğu Trakya Bağ Rotası aynı zamanda Türkiye'nin ilk bağ rotası. Trakya Bağ Rotası Trakya'nın gastronomi, kültürel, mimari ve tarihi değerlerinin de keşfedildiği bir "iyi yaşam" rotası aslında.

Birçok ödül alan Trakya Bağ Rotası, dünyada en eski şarap üretim bölgelerinden biri olan Trakya'nın sahip olduğu hazineleri meraklıları ile buluşturuyor. Bağ bozumu yaklaşmışken Trakya Bağ Rotası’nın bağlarını keşfetmenin tam sırası!

Trakya Bağ Rotası Bağları

Butik şarap üreticileri Tekirdağ, Şarköy, Gelibolu ve Kırklareli olmak üzere 4 bölgeye ayrılıyor.

Tekirdağ Bağları

Barel Bağ Evi

Chateau Nuzun

2005 yılında organik yöntemler uygulayarak Marmara Ereğlisi, Çeşmeli Köyü’nde 146 dönüm üzerine kurdukları bağlarda ilk hasatlarını 2008 yılında alan Chateau Nuzun, 2010 yılında organik tarım sertifikalarını aldı. 2013 yılından itibaren Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah ve Pinot Noir üzümlerinden mono-sepaj şarapları; Chateau Nuzun ve Chateau Nuz olarak iki ayrı kupaj şarapları üretiyorlar.

Barel Bağları

Şarabın bir içecekten ziyade gelecek kuşaklara taşınması gereken bir kültür olduğuna inanan Barel Bağları yaratıcıları 1997 yılında Karaevli Köyü'nde yolculuklarına başladı. Bugün 100 dönüme ulaşan bağlarında yetiştirdikleri Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Shiraz cinsi üzümlerini şato tipi üretim ile leziz şaraplara dönüştürüyorlar.

Umurbey Bağları

1993 yılında, Tekirdağ'ın Yazır bölgesinde başladığı serüveni ile Umurbey Bağları Trakya'nın bereketli topraklarına leziz şaraplarla teşekkür ediyor. Ne güzel bir tesadüftür ki Umurbey Bağları'nın bulunduğu topraklarda milattan önce de bağcılık yapılıyormuş. Günümüzde Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon üzümlerinden üretilen butik şarapları şarap severleri mutlu etmeye devam ediyor.

Barbare Bağları

Tekirdağ’ın Barbaros kasabası ile Yazır köyü arasında yer alan, Barbare Bağları'nın hikayesi 2000 yılına uzanıyor. İlk üretimini 2007 yılında gerçekleştiren şarap evi 2011 yılında ise şato tipi üretimiyle ilk kez şaraplarını tüketici ile buluşturdu. Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache ve Mourvedre üzümlerinin dikili olduğu 230 dönümlük arazisinde organik, biyodinamik ve sürdürülebilir bağcılık yapılıyor.

Homeros’un dediği gibi “Mükemmel Şarabın Yapıldığı Yer: Trakya” rotasında 12-13 Eylül tarihlerinde Bağ Bozumu’nu yaşamaya ne dersiniz?

Kırklareli Bağları

Vino Dessera

Vino Dessera Bağları

Ahmetçe Köyü'nde yer alan Vino Dessera Bağları 2004 yılında ilk üzümlerini diktikten sonra bugün 200 dönümlük bağları ile üretime devam ediyor. Cabernet Sauvignon, Merlot, Barbare D’Asti, Cabernet Franc, Alexendria Muscat, Sangiovese, Shiraz, Kalecik Karası, Öküzgözü ve Petit Verdot üzüm cinslerinden elde edilen şaraplar Fransız meşe ve çeşitli Amerikan fıçılarında dinlendiriliyor.

Chamlija Bağları

Lüleburgaz’ın Büyükkarıştıran kasabasında 1936 yılından beri çiftçilik ile uğraşan Çamlıca ailesinin günümüz jenerasyonu bağcılık ve şarap tutkusunu profesyonel sahneye taşıyor. Merkezi Büyükkarıştıran kasabasında olan Chamlija Bağları her üzüm çeşidinin doğru toprakta yetişmesi amacıyla farklı noktalara yayılmış. Akören, İslambeyli, Poyralı, Tozaklı, Akçaköy, Soğucak ve Sütlüce'de toplamda 13 bağ ve 85 hektarda ekili olan bağlarda Pinot Noir, Chardonnay, Kalecik Karası, Narince, Cabernet Franc, Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet Sauvignon, Merlot, Papaskarası, Alvarinho, Mavrud, Karaoğlan, Öküzgözü, Boğazkere,  Petit Verdot, Malbec ve Viognier üzümleri ekili.

Arcadia Bağları

Adını bulunduğu topraklar Lüleburgaz'ın eski adı "Arcadiapolis"ten alan Arcadia Bağları 2000'li yıllarda Cumhuriyet Dönemi'nin ilk modern bağ yatırımı olarak hayata geçerek büyük bir ilham oldu. Türkiye’de bir ilk olan Lyre Telli Terbiye Sistemi'nin kullanıldığı 350 dekarlık bağlarında Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Sangiovese, Pinot Gris, Öküzgözü ve Narince olmak üzere 9 farklı üzüm çeşidi yetişiyor. Bölgeye ait bir üzüm olan Papaskarası için de küçük bir deneme parseli var.

Şarköy Bağları

Melen Winery

Melen Bağları

Marmara Denizi'nin kuzey sahilinde, Hoşköy'de yer alan Melen Bağları geçmişte Ganohora olarak anılan bu bölgede antik çağdan beri devam eden bağcılık ve şarapçılık kültürünü yarınlara taşımak için emek veriyor. 150 dönüme yayılan bağlarında Cabernet Savignon, Merlot, Tempranillo, Şiraz üzümleri ekili. Melen Bağları'nın bir başka özelliği ise bağlar arasında yer alan binlerce yıllık tarihi St İoannis Manastırı.

Gülor Bağları

1993 yılında Şarköy, Eriklice Köyü'nde kurulan Gürol Bağları Türkiye'nin ilk butik üreticilerinden. Şato tipi üretim ile şarapçılığı sürdüren Gürol Bağları'nda Fransız orijinli Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Shiraz, Malbec ve İtalyan orijinli Sangiovese, Montepulciano üzümleri ekili.

Chateau Kalpak

Bağcılık serüveni 1993 yılında başlayan Chateau Kalpak uzun yıllar süren araştırma ve hazırlık sürecinden sonra tüketici için ilk üretimini 2013 yılında gerçekleştirdi. Büyük bir emek, bilgi ve sabrın sonucunda ortaya çıkan şarapları için tek bağ tek şato felsefesi ile hareket eden Chateau Kalpak'ın bağlarında Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc ve Petit Verdot üzümleri yetişiyor. Şato tipi üretimi benimseyen bağ evinde manzaraya karşı şarap yudumlamak apayrı bir keyif.

Gelibolu Bağları

Suvla Wines

Gali Bağları

Hikâyesi 2005 yılında başlayan Gali Bağları Gelibolu'nun Doğan Arslan Mevki'nde bulunuyor. 240 dönüme yayılan bağlarında Bordeaux'nın önemli iki fide tedarikçisinden getirilen asma fideleri bulunuyor. Bağların büyük bir bölümünde Merlot üzümleri ekiliyken kalan bölümde ise Cabernet Franc ve Cabernet Sauvignon yetişiyor. İlk ürününe 2009 yılına kavuşan Gali'nin şarapları tüketiciyle ilk kez 2011 yılında buluştu.

Suvla Bağları

2003 yılında Kabatepe Kumlimanı'nında kurulan Bozokbağ, Suvla'nın aile bağları aslında. Bugün 700 dönüme ulaşan bağlarda Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Grenache Noir, Petite Verdot kırmızı üzümleri ile birlikte Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rosanne ve  Marsanne beyaz üzümleri ekili. Bağlarının güzelliğine ek olarak Eceabat'ta yer alan konsept mağazası ve restoranı ile Suvla Wines Trakya ve Türkiye'nin şarapçılık kültürüne önemli katkılar yapıyor.

BONUS: Vinero Winery (Porta Caeli)

Eceabat, Kumköy Mevki'nde yer alan Vinero Winery, Hotel Caeli ile aynı arazide yer alıyor. Geniş arazisinde sürdürülebilir bağcılık anlayışı ile üretim yapan Vinero Winery bağlarının %80'i kırmızı üzüm, %20'si ise beyaz üzüm ekili. Bağlarda tercih edilen kırmızı üzüm çeşitleri Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon ve Petit Verdot iken beyaz üzüm çeşitlerinden ise Sauvignon Blanc, Chardonnay ve Viognier bulunuyor. Fransa'nın Bordeaux bölgesinin farklı bağlarından daha önce olumlu sonuçlar veren asmaların klonlanması ile Vinero topraklarına uyum sağlayacak özel klonlar seçilerek, dikim yapılan bağlarda iyi tarım uygulamaları uygulanıyor.

Homeros’un dediği gibi “Mükemmel Şarabın Yapıldığı Yer: Trakya” rotasında 12-13 Eylül tarihlerinde Bağ Bozumu’nu yaşamaya ne dersiniz? 

Tarihin Değişmeyen Ritüeli: Trakya Bağ Bozumu 

12 Eylül - 13 Eylül

Trakya Bağ Bozumu 2020

Trakya Bağ Rotası’nda bağ bozumu coşkusunu Vino Dessera, Arcadia Bağları ve Barel Bağları ziyaretleriyle yaşarken üzüm bağlarının arasında binlerce yıldır değişmeyen geleneğin bir parçası olmaya davetlisiniz!

*Тrakya Bağ Bozumu rotasını dilerseniz bağ bozumu dönemi içerisinde dilediğiniz tarihlerde ve belirttiğiniz kişi sayısına göre organize edebilir, tamamen size özel olacak şekilde planlayabiliriz.

Trakya Bağ Bozumu hakkında detaylı bilgi ve rezervasyon için:
travel@julesverne.com.tr
0212 266 6363 - 118 veya 132